Vi valde Kalle och chokladfabriken som en ämnesövergripande bok vi kan använda i svenska, bild och teknik.
Hur vill vi använda Kalle och chokladfabriken?
Vi vill att eleverna ska läsa boken på svenskalektionerna. Eleverna får i uppgift att läsa ett kapitel i veckan under svenskalektionerna. När första kapitlet är läst går vi igenom vad teknik är på tekniklektionen och om eleverna kan hitta någon teknik i kapitlet. Samma sak med de kapitel som återstår.
För att gå djupare in i teknikens värld lägger vi till ett praktiskt moment efter varje kapitel. Learning by doing- John Dewey. Vi tänker oss i form av ett experiment, studiebesök eller en faktafilm. Tex i kapitel 1 då de pratar om tandkräm. Hur kommer tandkrämen in i tuben? Och visa en film på den processen. Willy Wonka har en stor nyckelknippa som han använder i fabriken. Hur gör man nycklar? Ett studiebesök till en nyckeltillverkare efter kapitel 15.
Man kan även återkoppla till boken när eleverna ska lära sig om hur exempelvis en lampa fungerar eller en spis. Miljöperspektiv är också något som är viktigt att ta upp, exempelvis när fabriken drar igång igen och pumpar ut rök ur skorsstenen. Vad innehåller röken egentligen? Vad gör fabriker för att minska utsläpp?
För att knyta samman säcken och se om eleverna har förstått innebörden av vad teknik är så ger vi dem en slutuppgift i form av att de ska rita en bild av sin drömteknik i sitt sovrum. Och sedan förklara bilden med ord. Vi vill att eleverna ska förstå att teknik finns överallt omkring oss och att det inte bara är stora maskiner eller liknande utan även små vardagliga saker.
Mycket intressant läsning. Bra ide att göra uppgifter under bokens gång som återkopplar till den och på de sättet blir det inte bara en bok utan en del av undervisningen. //Blåbären
SvaraRaderaHej på er!
SvaraRaderaBra grepp att arbeta med utgångspunkt i de händelser som kan upptäckas i varje kapitel. Tänk på att låta eleverna själva få söka reda på "tekniken" i boken och också själva få komma med förslag på vad de vill veta mer om.Genom deras nyfikenhet och intresse skapas motivation.
En liten tanke från min sida är att ni även måste låta eleverna få tid att reflektera över enkla konstruktioner och själva få tillfälle att konstruera olika artefakter. Hur tänker ni att det kan göras med utgångspunkt i er valda bok?
Hälsningar Cecilia