För att ett föremål ska stå stadigt måste tyngdpunkten ligga så nära stödytan som möjligt. Stödytan är den yta som föremålet står på. Om föremålet har ben eller hjul är stödytan hela ytan, mittemellan den. För att få en bättre stabilitet måste man ha en större stödyta. Ett föremål står till exempel stadigare på ett bord än på en liten pelare. Detta kan man visa eleverna i klassrummet genom att visa olika föremål på olika stödytor, och olika förhållanden mellan stödytor och tyngdpunkten i olika föremål. Vi anser att elever lär sig bäst av att använda sig av både teori och praktik.
Bilden visar olika föremåls stödytor.
Här är bilder på olika föremål som är regelbundna och var deras tyngdpunkt befinner sig. Tyngdpunkten är här i mitten av föremålen, och det är bra att visa dessa bilder tillsammans med förklaringen på vad tyngdpunkten är.
Bilder på oregelbundna formers tyngdpunkter.
Övning
Vi tycker att det är viktigt att eleverna får en ordentlig föreståelse om olika föremåls tyngdpunkter, och därför går våran övning ut på att eleverna får testa just detta. Eleverna ska testa sig fram och sedan jämföra resultatet tillsammans med klasskamraterna och diskutera varför de fått det resultat de fått. Eleverna ska i grupp få testa tyngdpunkten för pennor, sugrör, tandpetare, grenar, linjaler, suddigum och skolböcker.
/Skogsmullarna
Mycket bra bilder ni valt som förklarar tyngpunkten på ett tydligt sätt. Vi tror också på att elever lär sig bäst genom att få prova sig fram själva och arbeta tillsammans med andra. // Den blå gruppen
SvaraRaderaNi har gjort ett bra studiegruppsarbete och vi håller med om att eleverna lär sig bäst av att arbeta både i teori och praktik. / VILSE I SKOGEN
SvaraRaderaHej gruppen! Bra förklaring och bra laboration.
SvaraRaderaMvh Edisa