fredag 27 september 2013

Exkursion Åkerström


ÅKERSTRÖM

Idag besökte vi naturreservatet Åkerström. Vädret var soligt, men lite kallt ( i skuggan). Först fick vi höra om dagens planering av Mia och sedan lite om jordbrukets historia i Sverige av Anna. Därefter var det dags att sätta igång med dagens uppgifter.


 Mina studiegruppskamrater i full fart med att leta efter olika arter som finns på vår naturruta på 4x4 m

 Så här lycklig kan man vara när man får vistas en hel dag ute i vårt vackra natur och upptäcka att man har lärt sig rätt så många arter fram tills nu.

                                       Naturen var vacker med varierande miljöer och terränger.

                             Man kunde inte undvika dessa härliga "små" högar som låg lite överallt.

                                                         Vackra träd och en klarblå himmel.



                                            En enormt stor ek som fortfarande var sommargrön.

 Visst var vi värda att få komma och sätta oss i solen efter att ha varit och undersökt naturen i barrskogen, som låg i skuggan. Detta var en otroligt vacker plats där vi åt lunch också.

                                                    "Trillingträd". Ganska häftig och sällsynt .

                                               Ett fint äppelträd i närheten av lunch platsen.

                                              Närbild på äpplen. Mums, mums...

                                      Söta svampar i ett torrt och hårt jord. Vad är det för svamp?
                                         Blåklockan som Anna visade för oss.Också väldigt vacker.

                                                                          Bäcken...


                                             "Lutande bron" i Åkerström som gick över bäcken.


Dagen var lyckad, lärorik, utmanande och rolig på alla sätt. Det var bra att få ansvar för ett eget område med studiegruppen där vi tillsammans letade efter olika arter och sedan försökte artbestämma dem. Vi hade flera olika mossor, lavar, träd, insekter och ris. Vi hade en ormbunke, men inga svampar. Mossor som vi hade var husmossa, kvastmossa, vitmossa och väggmossa. Träden var björk, en, ek, gran, rönn och tall.

Tipspromenaden var rolig, eftersom en del frågor hade vi själva fått vara med och formulera. Detta är en bra metod att lära sig och få in kunskapen, än genom att l bara lyssna på när någon annan berättar. Här får vi medverka praktisk genom att ta oss runt tipsrundan och svara på frågorna. Detta gör att vi blir mer aktiva och deltagande, vilket stimulerar lärandet på ett positivt sätt.

Tack för en fin dag Mia & Anna!

tisdag 24 september 2013


Seminarium hållbar utveckling grupp

Ord som vi återkom till under diskussionen var ekonomi, makt, girighet och egoism.
Vi anser att människan idag tänker för mycket på sig själva och inte på miljön och våra medmänniskor i världen. Vi tänker kortsiktigt, men inte på hur nästa generation ska få för förutsättningar.

Vi måste få en insikt i att vi människor är en del av ett ekologiskt system där människor, växter och djur är beroende av varandra. Istället skapar vi miljöproblem som leder till att naturen och miljön försämras. Detta gör vi genom att handskas med naturen på fel sätt. Därför anser vi att vi måste få kunskap om naturresurser och hur lång tid de behöver för att omvandlas på nytt. Annars finns det risk att resursen försvinner, t.ex. olja.

Okunskap om hur vi handskas med naturen kan leda till att växthuseffekten förstärks och kan få förödande konsekvenser för jorden. Klimatet ändras så att den globala värmen höjs och naturkatastrofer uppstår i världen. För att minska detta har mänskligheten kommit en bit på väg, genom att bland annat utnyttja energin genom bland annat vind- och kärnkraftverk och ha energisnåla bilar.

Om människor hade haft mer kunskap och är mer medvetna om miljön så tror vi att många av de stora mänskliga problemen i världen hade kunnat minska. Det är ett oerhört stort problem att det är så stor skillnad på jordens resurser mellan olika länder. Alla människor måste ta sitt ansvar för att motverka problem. Man måste känna till de möjligheter och begränsningar som ekosystemet sätter. Vi måste ta tillvara på naturen och dess tjänster och förstå att dessa är gratis men oersättliga, t.ex. om vi försurar vattnet i sjöar skulle vattnet fortfarande finnas kvar, men vattnet skulle vi inte kunna använda. Något vi har gjort bra för att minska miljögifter är genom återvinning. Tack vare det har vi minskat skadorna på miljön och mänskligheten.

Om EU ger mer pengar till bönderna så vi kan sänka priser så att vi kan köpa närproducerat. Då slipper vi importera från andra länder.
Människan är alltså det värsta hotet mot mänskligheten.
Genom att vi förstör ekosystem kan leda till artutrotning, t.ex. genom avverkning av skog och fiskar för mycket bidrar det till att djur och växter inte kan leva som de tidigare har gjort.

Vi tror på en varierande undervisning med teori och praktik. Vi vill ta vara på naturen och ta ut eleverna. Där kan de få upptäcka naturen själva och diskussioner kan uppstå om hur människan är beroende av och påverkar naturen. Vi vill eleverna få göra studiebesök på olika renhållningsverk och på återvinningsstationer för att de ska betydelsen av hur viktig återvinningen är.  Vi vill visa filmer för eleverna för att de ska se hur det ser ut i andra delar av världen och hur det vi gör kan påverka andra länders situation.

Vi vill arbeta med detta genom två punkter i centrala innehållet i kursplanet:

·        Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft
·        Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den


/ Skogsmullarna

söndag 22 september 2013

Innovatum

Idag har vi varit på Innovatum! Det har varit en mycket bra och lärorik dag. Vi har experimenterat med vatten, fått info om Innovatum, hur det går till när man är här med en klass och sett en elshow. Vi tror att det är mycket upskattat av eleverna att komma hit.















Uppgiften:

1: Vi valde att göra mindball, minicyklarna och laserrummet. Dessa var roligast och det var bra variation på övningarna. Och dessa uppskattas nog mycket av olika elever. Dessa tre övningar ger barn lika förutsättningar vare sig man är bra på att sporta eller inte.

2. Vi har upplevt vindkraft, dragningskraft, elektricitet, friktionskraft och vattenkraft genom att testa olika övningar här på innovatum.

3. Vanligt säkerhetstänk. Som att man kan ramla, att man ska akta sina fingrar när man åker minicyklarna osv. Det är bra att man har en guide med sig och att man är med eleverna istället för att sitta ner och fika vilket vi såg att lärarna gjorde idag. Uppmärksamma eleverna på de olika övningarna ska göras. Man måste följa instruktionerna.

4. vi uppskattade mindball och minicyklarna mest. Det var kul och se hur hjärnvågorna fungerar. Och det blev mycket skratt när vi cyklade!



torsdag 19 september 2013

Studiegruppsarbete - Kraft & rörelse

Ett föremåls tyngdpunkt kan man säga är var man kan tänka sig att all dess massa är samlad. För att eleverna på mellanstadiet ska förstå vad tyngdpunkten är väljer vi att först och främst förklara vad just massa är. Massa är kort och gott vikten på föremålet. Föremål har olika massa beroende på vad de väger. Man kan tänka sig att hela ett föremåls massa är placerad i tyngdpunkten och skulle man pressa ihop och krympa ner föremålet så skulle hela massan hamna i tyngdpunkten (Hamrin & Norqvist, 2005). Detta kan man visa eleverna genom att markera tyngdpunkten på ett föremål och sedan pressa lika mycket från varje håll på föremålet för att till slut hamna i tyngdpunkten.

För att ett föremål ska stå stadigt måste tyngdpunkten ligga så nära stödytan som möjligt. Stödytan är den yta som föremålet står på. Om föremålet har ben eller hjul är stödytan hela ytan, mittemellan den. För att få en bättre stabilitet måste man ha en större stödyta. Ett föremål står till exempel stadigare på ett bord än på en liten pelare. Detta kan man visa eleverna i klassrummet genom att visa olika föremål på olika stödytor, och olika förhållanden mellan stödytor och tyngdpunkten i olika föremål. Vi anser att elever lär sig bäst av att använda sig av både teori och praktik.

Bilden visar olika föremåls stödytor.





Här är bilder på olika föremål som är regelbundna och var deras tyngdpunkt befinner sig. Tyngdpunkten är här i mitten av föremålen, och det är bra att visa dessa bilder tillsammans med förklaringen på vad tyngdpunkten är.
 
 

Bilder på oregelbundna formers tyngdpunkter.
 
 
 
Övning
Vi tycker att det är viktigt att eleverna får en ordentlig föreståelse om olika föremåls tyngdpunkter, och därför går våran övning ut på att eleverna får testa just detta. Eleverna ska testa sig fram och sedan jämföra resultatet tillsammans med klasskamraterna och diskutera varför de fått det resultat de fått. Eleverna ska i grupp få testa tyngdpunkten för pennor, sugrör, tandpetare, grenar, linjaler, suddigum och skolböcker.
 
 
/Skogsmullarna
 

måndag 16 september 2013

Materia och Energi

Vad är eld?

Eld är en kemisk reaktion (förbränningsreaktion) och för att det ska kunna börja brinna så krävs det tre ämnen som reagerar med varandra.
  • Syre(luft)
  • Ett brännbart ämne (t.ex. ved, olja, papper och textil)
  • Värme (t.ex.solen och tändstickan) olika material behöver olika mycket värme och detta kallas för antändningstemperatur. Trä börjar t.ex. brinna vid 300 oC
För att lågan ska hållas levande så behövs dessa tre ämnen vilket innebär att om du tar bort ett av ämnena så slocknar lågan.

Här kan man låta eleverna experimentera och testa själva
t.ex. genom att låta dem se vad som händer när man placerar ett glas över en låga från ett värmeljus.
Här tar man bort syret från lågan och då slocknar den när syret i glaset är förbrukat.

När man värmer upp någonting så frigörs brännbara gaser och detta kan man visa för eleverna genom att tända ett ljus för att sedan blåsa ut det. Röken som nu bildas är gaser och genom att snabbt tillföra eld till röken/gaserna igen så tänds ljuset utan att man behöver närma sig veken.

Vilka ämnen bildas när det brinner?
Koldioxid och vatten bildas nästan alltid när det brinner och värme frigörs som värmestrålning(energi).

Var i elden är det då varmast?

Slutligen vill vi tillägga att vi har förklarat det på detta sätt eftersom vi vill uttrycka oss så att eleverna ska förstå(vi vill ligga på deras nivå). Vi vill också använda oss av lite svåra ord då de senare i livet kommer att träffa på dem och då inte ska känna att orden är helt främmande för dem.


torsdag 12 september 2013

Exkursion Lysekil

 
 
 
 
 
 
Exkursion Gullmarsfjorden och Lysekil/Havets Hus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag har vi varit på exkursion i Lysekil. Vi fick först besöka Gullmarsfjorden och havet där vi fick göra många praktiska övningar och fick ta del av mycket information, både om växter och om havets olika djur. Vi tyckte att övningarna va roliga och givande och vi tror att elever skulle uppskatta detta. Man får lära sig om olika arter på ett kreativt och roligt sätt. Detta tror vi gör det roligt för elever att lära sig nya saker. Utflykter/exkursioner brukar, från vår erfarenhet, vara intressanta och roligt för eleverna.
 
 
Här kommer en del av de övningar vi fick göra idag och lite av de växter  och djur vi fick se:
 

 
 
 
På tredje bilden ser ni ett konstverk gjort på gullmarsstranden. Vi valde att vara lite uppfinningsrika och bestämde oss för att göra en sjöjungfru med hjälp av olika material vi kunde hitta på stranden. Genom att sedan berätta för de andra studiegrupperna om vad vi använt oss av fick man chansen att reflektera över olika arter och på så sätt lära sig mer kring dessa. Vår grupp använde oss av bl.a. skal från musslor, snäckor, olika stenar och alger. För att bilda denna jungfru.
 
 
Under andra halvan av dagen fick vi göra ett besök på Havets Hus. Där berättade Mia mer om olika djur som fanns att åskåda i akvarier, vilket vi tyckte var väldigt intressant. Detta ställe tror vi är ett ställe som skulle vara uppskattat för elever att åka till. Vi anser att det gäller att vara uppfinningsrik som lärare och att ha intresset att få ut eleverna på olika exkursioner. Vi ser bara positiva saker med att blanda teori med praktik!
 
 
 
Nästa veckas besök blir på Innovatum i Trollhättan!
 
Trevlig helg från oss!!
 
/Skogsmullarna
 
 
 
 
 

onsdag 11 september 2013

Djur & natur


Idag hade vi föreläsning om djur och natur där vi bland annat fick några kreativa övningar. Vi fick information bland annat om vad som är levande och vad elever ska kunna om djur och natur från styrdokumenten. I denna härliga Karamell Kungen-påsen fick vi olika föremål som vi skulle klassificera på olika sätt. I påsen låg bland annat jäst, plastleksaker, en kotte, aluminiumfolie, en tygbit m.m. Vi valde att klassificera föremålen i tre grupper - en med föremål som plockas direkt från naturen, en med föremål som är gjorda av föremål från naturen och den sista med konstgjorda föremål.


'

Vi fick också en övning där var och en fick varsin bild som tillsammans med de andra i gruppen skulle bilda en bildserie om olika livscykler. Vi fick hur en groda blir till. Vi fick förklara vår bild för varandra utan att de andra fick se bilden och sedan skulle man lägga alla bilder från gruppen i ordning. Detta tyckte vi var en bra övning som man kan köra med elever därför att de får öva på att berätta om ett naturvetenskapligt föremål/händelsen på ett så bra sätt att de andra förstår vad man har. Då lär sig eleverna att prata "naturvetenskapligt" och de lär sig om olika livscykler inom naturvetenskapen på ett roligt och kreativt sätt. 


/Skogsmullarna

tisdag 10 september 2013

Exkursion Hunneberg


 

Exkursion Hunneberg

 
Idag fick vi slänga på hos gummistövlar och regnkläder för att göra oss redo för en dag ute i skogen igen. Dagens exkursion höll hus upp vid Hunneberg, så dit styrde vi bilen.

 Trots att väderprognoserna visade spöregn för dagen, klarade vi oss undan med enbart några lätta skurar vilket var väldigt skönt tyckte vi=)
 


Väl upp på Hunneberg fick vi ta del av underbart fin natur vid en lite sjö. Där fick vi tillsammans i våra studiegrupper håva efter djur vi kunde hitta och undersöka. Här kommer lite bilder på djur vi i gruppen Skogsmullarna hittade:

 
 


I dessa burkar fick vi samlat : flicksländelarver, dagsländelarver, klodyvel, trollsländelarver, skräddare och en lite groda
 
 
 




 



 
<<< På denna bilden : klodyvel
 
 
 
 




 
Efter att vi fått stå och håva lite och ta del av olika växter ute i skogen. Var det dags för en matpaus. Med mat i magen gav vi oss sedan iväg till Västra Tunhem för att få kolla på grottor.


 
 På denna bilden ser vi en av grottorna. Man kan tydligt se hur berget utformats på olika sätt. Höger upp till vänster ser vi en så kallad alunskiffel. Denna bergart innehåller kalksten. Förr eldade man upp bergarten för att framställa kalk.
 
 
 
På torsdag styr vi bilen mot Lysekil för en heldag ute vid havet och Havets hus!
 
Hej hej från oss!
 
// Skogmullarna

måndag 9 september 2013

Studiegruppsarbete- Vår jord

Här har vi kommit fram till fyra frågor som vi tror kan väcka intresse hos eleverna.

1: Varför snöar det?
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/sno-1.647

2: Varför blir det åska?
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/redaktionellaartiklar/askovader.5.3d4bd53f1295934658380001482.html
http://www.krisinformation.se/web/Pages/Page____11186.aspx

3: Hur bildas en regnbåge och varför har den olika färger?
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/regnbage-1.3891
http://illvet.se/jorden/klimat-miljo/fakta-om-regnbagar

4: Vad är en vulkan?
http://www.ungafakta.se/vulkaner/
http://www.sgu.se/sgu/sv/geologi/tektonik/vulkan.html


Geologiskt fenomen i Sverige- Raukar
"Gotlands raukar är viktiga minnesmärken över jordens historia. De består av material som byggdes upp när vår del av världen låg nära ekvatorn. Utformningen är av mycket senare datum. Raukar bildas fortfarande."(http://fof.se/tidning/2001/6/sa-stiger-rauken-ur-havet)

lördag 7 september 2013

Presentation

Mitt namn är Sandra, är 30 år gammal och den heter lilla människan på bilden heter Stina och hon är 5 månader. Vi kommer ifrån Uddevalla där vi bor med pappa Niklas och hunden Tascha. På fritiden är jag ute mycket och går i naturen med familjen. Jag är i grunden Processtekniker men jag valde att byta jobblinje helt genom att nu utbilda mig till mellanstadielärare. Jag ser det som min chans att utvecklas, aldrig ha tråkigt, ha mycket bollar i luften och tjäna massor av pengar!! Nä de var ju det man inte gjorde..;)
Trivs på utbildningen och tror att detta jobb kommer passa mig som handen i handsken.

NO valde jag för jag har alltid haft de naturorienterande ämnena som mina favoriter i skolan. Speciellt biologi och kemi.
Jag har alltid varit en ute-människa och satt hellre under ett paraply i trädgården när det ösregnade ute och lekte med mina leksaker än att vara inne. Har alltid följt med min morfar ut och plockat bär, svamp, fiskat och grillat sen jag var liten. Kommer faktiskt bara ihåg att jag och min kusin var inne på morgonen för att äta pannkakor och resten av dagen spenderades ute med morfar. Detta har nog lagt grunden till varför jag är så mycket ute i skog och mark. Och det är också därför jag tycker att det är väldigt viktigt att eleverna vi kommer träffa i skolorna har samma möjlighet att lära känna naturen och uppskatta den som jag gör!

fredag 6 september 2013

Studiegruppsarbete-teknik

Vi valde Kalle och chokladfabriken som en ämnesövergripande bok vi kan använda i svenska, bild och  teknik.

Hur vill vi använda Kalle och chokladfabriken?
Vi vill att eleverna ska läsa boken på svenskalektionerna. Eleverna får i uppgift att läsa ett kapitel i veckan under svenskalektionerna. När första kapitlet är läst går vi igenom vad teknik är på tekniklektionen och om eleverna kan hitta någon teknik i kapitlet. Samma sak med de kapitel som återstår.

För att gå djupare in i teknikens värld lägger vi till ett praktiskt moment efter varje kapitel. Learning by doing- John Dewey. Vi tänker oss i form av ett experiment, studiebesök eller en faktafilm. Tex i kapitel 1 då de pratar om tandkräm. Hur kommer tandkrämen in i tuben? Och visa en film på den processen. Willy Wonka har en stor nyckelknippa som han använder i fabriken. Hur gör man nycklar? Ett studiebesök till en nyckeltillverkare efter kapitel 15.

Man kan även återkoppla till boken när eleverna ska lära sig om hur exempelvis en lampa fungerar eller en spis. Miljöperspektiv är också något som är viktigt att ta upp, exempelvis när fabriken drar igång igen och pumpar ut rök ur skorsstenen. Vad innehåller röken egentligen? Vad gör fabriker för att minska utsläpp?

För att knyta samman säcken och se om eleverna har förstått innebörden av vad teknik är så ger vi dem en slutuppgift i form av att de ska rita en bild av sin drömteknik i sitt sovrum. Och sedan förklara bilden med ord. Vi vill att eleverna ska förstå att teknik finns överallt omkring oss och att det inte bara är stora maskiner eller liknande utan även små vardagliga saker.

torsdag 5 september 2013

Exkursion Dalboberget!



Jag lägger upp några bilder från vår härliga dag i solen.






Vårt härliga gäng.












En av roliga lekarna, gissnings- och känselleken.






 Lingon.






                  Härligt med sjöutsikt.


                                                                                             Hösten är på väg.