onsdag 9 oktober 2013

Cell-lab

                                                 

                                                              Cell laboration


Idag handlade eftermiddagens föreläsning om celler. I början av föreläsningen fick vi göra en laboration där vi skulle göra lika stora stavar av potatis (6 st) och de skulle placeras parvis i tre muggar med varierande salthalt. Vatten mängden var samma (2 dl).  I en bägare tillsattes inte salt, i en bägare hällde vi ett kryddmått med salt och i den sista hällde vi en matsked salt i.
Från start var våra potatisstavar 5 cm långa och ca 1 cm breda. Det vi skulle undersöka var hur saltmängden påverkade på potatisen. Efter varje halv timme kontrollerade vi vad som hade hänt. Ibland hade potatisstavar krympt och ibland hade den svällt. Vi fick oväntade resultat.




           Här är det förberedelse inför laboration. Av potatisen skulle vi skära 6 st lika långa stavar.



      Här är stavarna i de tre bägare med olika mängd salt i. Den till vänster ligger stavarna bara i vatten
     (inte tillsatt salt), bägaren i mitten har en kryddmått salt och den till höger har en matsked salt tillsatt.



      Här har staven krympt en aning i vattnet med en matsked salt i. Detta hade hänt efter en halv timme.




                                          Andra mätningen, hhmmm...hur ska detta förklaras???


                    
                                          Nu ser vi att staven har svällt.



Potatisstavarna var 5 cm till en början, men denna stav har krympt och är 4,7 cm och man kan även konstatera att den har krympt på bredden också från 1 cm till strax under. Staven var också väldigt mjuk i förhållande till de andra stavarna, alltså staven i vattnet med mest salt i. Stavarna i vattnet med ett kryddmått salt i var lite mjuka också, medan stavarna i bara vatten var ganska hårda.

1 kommentar:

  1. Fina och tydliga bilder från labben. Ska bli spännande att läsa er labbrapport så småningom...../MIA

    SvaraRadera