Cell laboration
Idag handlade eftermiddagens föreläsning om celler. I början av föreläsningen fick vi göra en laboration där vi skulle göra lika stora stavar av potatis (6 st) och de skulle placeras parvis i tre muggar med varierande salthalt. Vatten mängden var samma (2 dl). I en bägare tillsattes inte salt, i en bägare hällde vi ett kryddmått med salt och i den sista hällde vi en matsked salt i.
Från start var våra potatisstavar 5 cm långa och ca 1 cm breda. Det vi skulle undersöka var hur saltmängden påverkade på potatisen. Efter varje halv timme kontrollerade vi vad som hade hänt. Ibland hade potatisstavar krympt och ibland hade den svällt. Vi fick oväntade resultat.
(inte tillsatt salt), bägaren i mitten har en kryddmått salt och den till höger har en matsked salt tillsatt.
Här har staven krympt en aning i vattnet med en matsked salt i. Detta hade hänt efter en halv timme.
Andra mätningen, hhmmm...hur ska detta förklaras???
Fina och tydliga bilder från labben. Ska bli spännande att läsa er labbrapport så småningom...../MIA
SvaraRadera