onsdag 6 november 2013

Nuntorp tillsammans med Blåbären=)




Hejsan Svejsan.. eller ska vi kanske säga muuh! haha


Igår var vi  (Diana och Louise) på Nuntorp naturbruksgymnasium och fick lite egentid med våra kära blåbär då våra gruppmedlemmar tyvärr låg sjuka hemma.

På Nuntorp blev vi mottagna med smörgås och kaffe för att sedan få lite föreläsning av både en mjölkbonde och en växtodlare. 




Här kommer en sammanfattning av vad mjölkbonden berättade om, och vi måste bara säga att vi är liiiiite i chock över vad han hade att berätta:

Här i Sverige har vi två raser mjölkkor, SRB och Holstein (svartvita). Holstein finns över hela världen medan SRB kor endast går att finna i Norden. En ko mjölkas lite olika beroende på om man som bonde står i grop och mjölkar eller om man låter kon mjölkas av robot. Står man i grop mjölkas kon 2 ggr per dag medan man med robot kan mjölk upp till 3 ggr per dag.  Det tar ca 6-8 min för en ko att "släppa mjölk" .  Såhär ser det ut i en grop:




När man jämför kors mjölk använder man en tabell som heter ECM. Man korrigerar mjölken till samma halt fett och protein för att kunna jämföra. Ju högre halt av dessa ämnen desto högre pris på mjölken.

Bonden (minns ej namn) förklarade för oss att man som mjölkbonde helst vill ha en kalv va 12:e månad och att en ko blir ca 60 månader gammal. När man väljer att ställa ut sina kor och gå på utställning så tittar man om kor är intressanta genom att kolla deras juver, ben, revbens utformning, höjd och avelsvärde.

NU till det som chockade oss!! Vi alla vet att det i affärerna finns mejerivaror och chark/kött varor som det står svenskt på. Men igår fick vi veta att detta faktiskt inte alltid stämmer! Även om det står att exempelvis köttet kommer ifrån Sverige så betyder alltså in det att köttet är svenskt! För att man som konsument ska vara helt 100% säker på att köttet är från Sverige  slaktat här och producerat här så ska man kolla efter märket SVENSK SIGILL på förpackningen. Finns inte detta märke med så finns det alltså risk för att köttet exempelvis kan komma ifrån ett annat land, genom att vara producerat där, slaktat där, eller paketerat där.

Om vi sedan tar mejerivaror och exempelvis ARLA som alla känner till.. Visst tänker man att ARLA- ja men det är ju svenskt!... ICKE! För att veta att produkten till 100 % är svenskt så måste ARLA kon finnas med på förpackningen annars finns det risk att råvarorna kommer ifrån andra länder som ingår i ARLA dvs, Tyskland, Danmark, England eller Finland.
Vi fick tips om en app man kunde ladda ner på sina telefoner som man sedan kunde använda sig av och scanna in streckkoden från varorna på för att se om varan var helt svensk eller ej.



Hur många produkter på bilden har arla ko på sig?.....

Vi laddade ner appen och testade bordsmargarinet Bregott som kommer ifrån ARLA men inte har någon ko på förpackningen och gissa vad, tummen i appen visade ner. Vilket betyder att Bregott alltså INTE är av svenska råvaror. 


Över till växtodling....

Växtodlaren vi fick träffa berättade för oss att han sadlat om till att bli ekologisk växtodlare. Han förklarade att det tar 2 år att ändra om sin mark för att kunna få ekologiska råvaror. Som ekologisk odlare får man alltså inte använda dig av bekämpningsmedel, kemikalier och konstgjord gödning. 

Han berättade att hälften av de ekologiska råvarorna som finns i affären importeras. Vilket gör att det blir billigare råvaror och kunder lockas att köpa dessa istället. Detta leder så klart till att våra egna odlare blir drabbade. Men han ser dock ändå en förbättring från år till år och att fler och fler konsumenter väljer köpa ekologiskt. 

När man ska odla frön och växter odlar man efter en viss följd under hela året förklarade han. Detta för att kunna nyttja samma mark och använda samma gödsel men också för att ogräs inte trivs lika bra om man odlar fröna i en viss ordning.
Denna ordningen visade han oss:



När vi fått ta del av lite föreläsningen fick vi äta lite lunch för att sedan bege oss ut i ladugården. Där fick vi träffa en tjej som berättade för oss lite mer om korna och hur mjölkningen går till, och självklart fick vi hälsa på dom söta kossorna. Efter detta fick vi lite tips kring hur man kan jobba med växtodling i en klass för att sist på dagen testa på att få köra traktor.






Vi hade en jätte rolig dag på Nuntorp! / Diana & Louise


måndag 4 november 2013

DNA och ärftlighet

Idag har vi haft föreläsning och gjort olika övningar om DNA. Vi fick framställa DNA, spela ett evolutionsspel och fick göra en övning om vilken ögonfärg barn får. Det var roliga övningar och vi tycker det är bra att man får testa saker praktiskt efter att man fått information.

Diana förbereder DNA-framställningen

Ännu mera förberedelse
Snart klart med DNA
Så fint det blev, vi har skapat DNA! 



fredag 1 november 2013

Kroppen lab

Idag har vi laborerat med olika labbar om kroppen. Det var om matsmältningen, synen, hörseln, skelettet, hjärtat och blodomloppet. Vi tyckte att detta var roligt och lärorikt!

Här förbereder sig Marjut för matsmältningslaborationen.. ;)

Mer matsmältning

Vi testade matsmältningen genom att laborera med vaniljsås. 

Resultatet blev väldigt olika konsistens på vaniljsåsen



Ett hjärta som vi fick bygga ihop delarna på. 
 
Burktelefonen var rolig att testa.

Olika delar på örat som vi fick sätta ihop och fundera över vad de olika delarna heter.  

Diana är koncentrerad som få 

 Vi hade en väldigt rolig föreläsning/laboration. :)

torsdag 24 oktober 2013

Gråsuggor

Idag tittade vi på hur våra små gråsuggor hade det. Vi trodde alla att de skulle ha ätit mest på äpplet vilket stämde. Allihop var på äpplet, de hade nafsat lite på moroten, men inte rört löken alls. 

onsdag 23 oktober 2013

Nordens ark

Idag har vi varit på Nordens ark. Det var en mycket lärorik och rolig dag, trots att det regnade. 

Nordens ark som undervisning
Före besöket till Nordens ark vill vi förbereda eleverna på vad som väntar dem då vi kommer dit. Vi vill tillsammans med eleverna diskutera djurparker i allmänhet och gå in på Nordens arks hemsida för att få en ökad förståelse hur det är där och vilka djur som finns där. Vi vill diskutera med eleverna vad de gör på Nordens ark och varför djuren finns där och vad man gör för djuren. Vi vill förbereda eleverna på detta sätt för att Nordens ark inte bara ska bli en rolig skolutflykt utan också att eleverna ska ha en del förkunskaper för att lättare kunna ta till sig kunskapen de får där.

Eftersom det finns många olika djur på Nordens ark och mycket att besöka kan man inte lägga lika stor energi på allt. Vi har därför valt att lägga fokus på de stora kattdjuren som finns på Nordens ark. Vi fick inspiration från deras hemsida på internet där de beskriver olika turer man kan välja bland, och vi valde "Catwalk". Den handlar om att man får en guide som går med klassen och visar de stora kattdjuren, och man får dessutom gå bakom kulisserna och titta närmare på djuren. Genom att vi får hjälp av en guide kan eleverna få en bättre bild av kattdjuren och Nordens ark, och eleverna kan dessutom fråga mer ingående på frågor som vi som lärare kanske inte kan svara på. Vi vill också att guiden ska visa oss vad djuren äter och hur ofta (detta kan man se i en tavla som finns i ett speciellt foderhus på Nordens ark). Vi valde att lägga extra fokus på de stora kattdjuren tiger, amurleopard, snöleopard och lodjur för att vi tror att eleverna kan tycka att de är spännande för att de är farliga och inte djur man i vardagen kan se.Vi tror att detta skulle kunna intressera eleverna mycket.

Målen vi utgår ifrån i läroplanen är:
* Djur och dess anpassning till olika livsmiljöer. Eleverna kan tillsammans med oss lärare och guiden diskutera hur eleverna lever här och hur de skulle leva om de levde ute i det fria. 
* Människans beroende av och påverkan på naturen. Vi kan tillsammans med eleverna diskutera varför vissa arter är på väg att bli utrotade, till exempel tigrar, på grund av att människor jagar dem. Det är vi människor som är en stor orsak till att de stora kattdjuren riskerar att utrotas och att arterna har minskat. 

Vi tänkte att eleverna skulle få en frågesport innan vi åker ifrån Nordens ark för att se vad de lärt sig under dagen. Vi kan på detta sättet bedöma eleverna och se om de tagit åt sig av kunskapen de fått. Vinnaren kommer få ett pris från presentbutiken, och det kommer vi även att säga innan dagen börjar för att få eleverna mer motiverade att ta till sig kunskapen. 

Efter besöket på Nordens ark tänker vi att eleverna får välja ett djur de tyckte var extra intressant eller göra en sammanfattning av besöket och vad de lärt sig. Sedan kommer de att få framföra detta till den övriga klassen genom en muntlig redovisning.


 
Snöleopard. 

Inne i foderhuset för att se på en tavla vad de olika rovdjuren äter. 

Prata om människornas påverkan på artutrotning av tiger och hur olika stora tigrar kan vara. 

Att gå bakom kulisserna gör att eleverna kan komma närmare djuren. Här fick vi äran att se de små tigerungarna.

 Amurleopard, som vi idag tyvärr inte fick se skymten av, men det hoppas vi att eleverna skulle få.


Det började tyvärr spöregna då vi skulle gå runt och ta kort så vi har tyvärr ingen bild på lodjuret, men vi är väldigt nöjda med besöket ändå. Vi tror också att elever verkligen uppskattar att vara på ett ställe som Nordens ark.

tisdag 22 oktober 2013

Experiment djur

Idag har vi exoerimenterat med djur och vi fick bl.a. i uppgift att ta reda på vilket djur som tappar temperaturen snabbast.
Vår hypotes var att älgen håller värmen bättre än näbbmusen.
Det visade sig att det blev som vi trodde-den tillbringare med vatten som symboliserade älgen höll värmen betydligt bättre än den tillbringare som symboliserade musen, då den har större volym i förhållande till dess yta.

vårt resultat
vi konstruerade också ett exoeriment med gråsuggor för att se vilken miljö de trivs bäst i.
våra gråsuggor kröp in i det varma fuktiga utrymmet och kröp bort från det torra ljusa.

fredag 11 oktober 2013

Strömsunds exkursion






Idag var vi i mina hemtrakter och besökte skogen där jag brukar jogga och plocka blåbär.
Vädret var soligt, men ganska kyligt, eftersom vi befann oss största delen av tiden i skuggan i skogen. Detta gjorde att några av oss frös en aning. I solen var det varmt, skönt och mysigt.



Kristin nycklar sig fram med våra svampar. Det ska ju sägas att det inte var en lätt uppgift, utan det krävde ordentligt med kunskap och kännedom om svamparna.


En gemensam genomgång av A-gruppens saldo. Mia var duktig på att förklara och beskriva om de olika svampsorterna. Detta kan jag från egen del säga var nytt och lärorikt.


Här ser vi en härlig blandning av olika sorters svampar.


Det var förvånansvärt att vi hittade så pass mycket svamp som vi gjorde. Det var ju bra så att vi kunde få mer kunskap om dem.

Detta tror jag var en skivling, eftersom den har som skivor på undersidan. När man ska undersöka en svamp är det väl  bäst att börja med att titta hur undersidan ser ut. Soppor hade små rör, istället för skivor.


På denna bild finns både den gråvita och gulvita renlaven. Den gråvita syns på mitten till höger i bild.


Anna i full fart med beskrivning av någon lav eller mossa. Stationen med de olika arterna var otroligt bra, eftersom man i lugn och ro fick bekanta sig med arterna.Anna var till förfogande för oss om vi hade frågor och undrade över något och visst hade vi det.


Här trivdes flickorna och jag och anledningen är så klart att solen värmer oss och vi har lunchpaus.Av någon "konstig" anledning smakar matsäcken bättre ute än inne, i alla fall för mig. Och jag tror att flera håller med mig.

Dagen avslutades med lekar som tre av grupperna hade ansvar för. Personligen gillade jag första leken mest, eftersom där fick vi förklara/beskriva för varandra en art utan att nämna artens namn. Lagkamraterna skulle inom 30 sekunder hinna gissa vilket ord vi var ute efter.Om tiden inte räckte till gick gissningen över till andra laget som då hade en chans på sig att svara rätt. Ingen av lagen där jag var behövde utnyttja hela tiden och inte heller gick frågan över till andra laget. Detta tror jag är uppskattat i en barngrupp och barnen lär sig att höra kamraterna formulera på sitt sätt.Samarbetsträning är också viktigt att öva på och denna lek är ett ypperligt tillfälle att träna upp den förmågan hos eleverna.

På bilden ser vi sista leken där man skulle skydda sitt revir med olika läten som varnade att man inte skulle komma för nära.
Allt som allt var det en trevlig dag med mycket nytt för mig. Utmaningar ska vi ha för att vi själva ska kunna förstå barnens situationer.




onsdag 9 oktober 2013

Cell-lab

                                                 

                                                              Cell laboration


Idag handlade eftermiddagens föreläsning om celler. I början av föreläsningen fick vi göra en laboration där vi skulle göra lika stora stavar av potatis (6 st) och de skulle placeras parvis i tre muggar med varierande salthalt. Vatten mängden var samma (2 dl).  I en bägare tillsattes inte salt, i en bägare hällde vi ett kryddmått med salt och i den sista hällde vi en matsked salt i.
Från start var våra potatisstavar 5 cm långa och ca 1 cm breda. Det vi skulle undersöka var hur saltmängden påverkade på potatisen. Efter varje halv timme kontrollerade vi vad som hade hänt. Ibland hade potatisstavar krympt och ibland hade den svällt. Vi fick oväntade resultat.




           Här är det förberedelse inför laboration. Av potatisen skulle vi skära 6 st lika långa stavar.



      Här är stavarna i de tre bägare med olika mängd salt i. Den till vänster ligger stavarna bara i vatten
     (inte tillsatt salt), bägaren i mitten har en kryddmått salt och den till höger har en matsked salt tillsatt.



      Här har staven krympt en aning i vattnet med en matsked salt i. Detta hade hänt efter en halv timme.




                                          Andra mätningen, hhmmm...hur ska detta förklaras???


                    
                                          Nu ser vi att staven har svällt.



Potatisstavarna var 5 cm till en början, men denna stav har krympt och är 4,7 cm och man kan även konstatera att den har krympt på bredden också från 1 cm till strax under. Staven var också väldigt mjuk i förhållande till de andra stavarna, alltså staven i vattnet med mest salt i. Stavarna i vattnet med ett kryddmått salt i var lite mjuka också, medan stavarna i bara vatten var ganska hårda.

måndag 7 oktober 2013

Vad är liv?

Idag hade vi först genomgång om vår nya kurs och efter det fick vi göra experiment med ärtor och jäst.
Mia pratade om vad liv är och senare hade det hänt lite saker i våra experiment vilket vi tror kan vara roligt att prova med våra elever.

torsdag 3 oktober 2013

Kroppen

Till dagens studiegruppsarbete så valde vi två laborationer från http://www.teknikochnatur.se/experiment/manniskokroppen vi valde att arbeta med hörsel och andning.

Hörsel
Vi fäste en ballong över en tom toarulle
 
Sedan "sköt" vi med ballongen mot en foliebit.
 
 
Vårt material
 
Alla fick prova vad som skulle hända och vi kom fram till att man på detta sätt skickar iväg ljudvågor som studsade mot folien och fick den i rörelse.
 
Sedan provade vi andningen. Sandra blev testperson då alla andra var förkylda
 
Första testet. Här höll Sandra andan i viloläge.
 
Till vår förvåning gick det bättre att hålla andan efter att hon hyperventilerat.
  
Sndra gav sig ut och sprang och efter det var det svårare att hålla andan.
 
Hon gjorde ett nytt försök att hålla andan efter hyperventilation 
Resultatet blev att hon kunde hålla andan mycket längre igen. 
 
Dessa övningar är lätta att utföra tillsammans med eleverna i klassrumet då de inte kräver så mycket förberedelser och material. De går fort att utföra och man hinner med dem under ett lektionspass.
De är dessutom roliga då eleverna får testa sina olika förmågor, alla kan delta och att experimentera är ett bra naturvetenskapligt sätt att arbeta på.
 
Hur kan man känna doften av parfym?
Vi hamnade på hållplats 3 i tabellen eftersom vår förklaring var att "luftens molekyler tar upp parfymmolekylerna som färdas genom rummet och som man sedan andas in".
Vi hamnade på nivå 3 nu eftersom vi har vissa baskunskaper inom kemi men som mellanstadieelev hade vi förmodligen hamnat på hållplats 1 eller 2 eftersom man då förmodligen ger en mer allmän förklaring och inte har de naturvetenskapliga begrepp som vi precis använt oss av.


Organmemory
Marjut spelar organmemory.
 
Spel är alltid roligt att bryta vardagen med. Här tränar man både minnet och namn på de olika organen.
 
Det var en jämn kamp mellan skogsmullarna men den slutliga vinnaren blev: Kristin