onsdag 6 november 2013

Nuntorp tillsammans med Blåbären=)




Hejsan Svejsan.. eller ska vi kanske säga muuh! haha


Igår var vi  (Diana och Louise) på Nuntorp naturbruksgymnasium och fick lite egentid med våra kära blåbär då våra gruppmedlemmar tyvärr låg sjuka hemma.

På Nuntorp blev vi mottagna med smörgås och kaffe för att sedan få lite föreläsning av både en mjölkbonde och en växtodlare. 




Här kommer en sammanfattning av vad mjölkbonden berättade om, och vi måste bara säga att vi är liiiiite i chock över vad han hade att berätta:

Här i Sverige har vi två raser mjölkkor, SRB och Holstein (svartvita). Holstein finns över hela världen medan SRB kor endast går att finna i Norden. En ko mjölkas lite olika beroende på om man som bonde står i grop och mjölkar eller om man låter kon mjölkas av robot. Står man i grop mjölkas kon 2 ggr per dag medan man med robot kan mjölk upp till 3 ggr per dag.  Det tar ca 6-8 min för en ko att "släppa mjölk" .  Såhär ser det ut i en grop:




När man jämför kors mjölk använder man en tabell som heter ECM. Man korrigerar mjölken till samma halt fett och protein för att kunna jämföra. Ju högre halt av dessa ämnen desto högre pris på mjölken.

Bonden (minns ej namn) förklarade för oss att man som mjölkbonde helst vill ha en kalv va 12:e månad och att en ko blir ca 60 månader gammal. När man väljer att ställa ut sina kor och gå på utställning så tittar man om kor är intressanta genom att kolla deras juver, ben, revbens utformning, höjd och avelsvärde.

NU till det som chockade oss!! Vi alla vet att det i affärerna finns mejerivaror och chark/kött varor som det står svenskt på. Men igår fick vi veta att detta faktiskt inte alltid stämmer! Även om det står att exempelvis köttet kommer ifrån Sverige så betyder alltså in det att köttet är svenskt! För att man som konsument ska vara helt 100% säker på att köttet är från Sverige  slaktat här och producerat här så ska man kolla efter märket SVENSK SIGILL på förpackningen. Finns inte detta märke med så finns det alltså risk för att köttet exempelvis kan komma ifrån ett annat land, genom att vara producerat där, slaktat där, eller paketerat där.

Om vi sedan tar mejerivaror och exempelvis ARLA som alla känner till.. Visst tänker man att ARLA- ja men det är ju svenskt!... ICKE! För att veta att produkten till 100 % är svenskt så måste ARLA kon finnas med på förpackningen annars finns det risk att råvarorna kommer ifrån andra länder som ingår i ARLA dvs, Tyskland, Danmark, England eller Finland.
Vi fick tips om en app man kunde ladda ner på sina telefoner som man sedan kunde använda sig av och scanna in streckkoden från varorna på för att se om varan var helt svensk eller ej.



Hur många produkter på bilden har arla ko på sig?.....

Vi laddade ner appen och testade bordsmargarinet Bregott som kommer ifrån ARLA men inte har någon ko på förpackningen och gissa vad, tummen i appen visade ner. Vilket betyder att Bregott alltså INTE är av svenska råvaror. 


Över till växtodling....

Växtodlaren vi fick träffa berättade för oss att han sadlat om till att bli ekologisk växtodlare. Han förklarade att det tar 2 år att ändra om sin mark för att kunna få ekologiska råvaror. Som ekologisk odlare får man alltså inte använda dig av bekämpningsmedel, kemikalier och konstgjord gödning. 

Han berättade att hälften av de ekologiska råvarorna som finns i affären importeras. Vilket gör att det blir billigare råvaror och kunder lockas att köpa dessa istället. Detta leder så klart till att våra egna odlare blir drabbade. Men han ser dock ändå en förbättring från år till år och att fler och fler konsumenter väljer köpa ekologiskt. 

När man ska odla frön och växter odlar man efter en viss följd under hela året förklarade han. Detta för att kunna nyttja samma mark och använda samma gödsel men också för att ogräs inte trivs lika bra om man odlar fröna i en viss ordning.
Denna ordningen visade han oss:



När vi fått ta del av lite föreläsningen fick vi äta lite lunch för att sedan bege oss ut i ladugården. Där fick vi träffa en tjej som berättade för oss lite mer om korna och hur mjölkningen går till, och självklart fick vi hälsa på dom söta kossorna. Efter detta fick vi lite tips kring hur man kan jobba med växtodling i en klass för att sist på dagen testa på att få köra traktor.






Vi hade en jätte rolig dag på Nuntorp! / Diana & Louise


måndag 4 november 2013

DNA och ärftlighet

Idag har vi haft föreläsning och gjort olika övningar om DNA. Vi fick framställa DNA, spela ett evolutionsspel och fick göra en övning om vilken ögonfärg barn får. Det var roliga övningar och vi tycker det är bra att man får testa saker praktiskt efter att man fått information.

Diana förbereder DNA-framställningen

Ännu mera förberedelse
Snart klart med DNA
Så fint det blev, vi har skapat DNA! 



fredag 1 november 2013

Kroppen lab

Idag har vi laborerat med olika labbar om kroppen. Det var om matsmältningen, synen, hörseln, skelettet, hjärtat och blodomloppet. Vi tyckte att detta var roligt och lärorikt!

Här förbereder sig Marjut för matsmältningslaborationen.. ;)

Mer matsmältning

Vi testade matsmältningen genom att laborera med vaniljsås. 

Resultatet blev väldigt olika konsistens på vaniljsåsen



Ett hjärta som vi fick bygga ihop delarna på. 
 
Burktelefonen var rolig att testa.

Olika delar på örat som vi fick sätta ihop och fundera över vad de olika delarna heter.  

Diana är koncentrerad som få 

 Vi hade en väldigt rolig föreläsning/laboration. :)